Fiscaal en financieel nieuws, heet van de naald
Verandert er iets in de fiscale of financiële wetgeving? Hier leest u wat dat voor uw bedrijf betekent. Laat uw e-mailadres achter en ontvang op geregelde tijdstippen financieel en fiscaal nieuws, tips en advies.
27 mei 2024
Aandachtspunt voor aannemers: werfmeldingen en Checkinatwork
Hoewel deze regelgeving al enige tijd van kracht is, vestigen we graag nog eens de aandacht op twee van de (vele) verplichtingen die gelden voor aannemers. In dit artikel bespreken wij kort werfmeldingen en Checkinatwork.
Meer
15 mei 2024
Hervorming investeringsaftrek vanaf 2025
Op 20 maart keurde de kamer in eerste lezing een nieuw wetsontwerp goed over de hervorming van de investeringsaftrek. De nieuwe regeling zal van toepassing zijn op vaste activa die vanaf 1 januari '25 verkregen worden.
Meer
10 mei 2024
Vergeet uw inhoudingsplicht ten aanzien van aannemers niet
Als u als ondernemer bij werken in onroerende staat een beroep doet op een (onder)aannemer die belastingschulden heeft, dan bent u hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belastingschulden van die medecontractant.
Meer
28 april 2024
Extra aansprakelijkheid voor bestuurders, vertegenwoordigers, onderaannemers en werknemers
In februari werd het nieuwe wetboek buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht goedgekeurd. Een van de belangrijkste veranderingen betreft de afschaffing van het samenloopverbod en de quasi-immuniteit van de hulppersoon.
Meer
15 april 2024
Elektronische facturatie verplicht vanaf 1/1/2026
Vanaf 1/1/2026 moeten btw-plichtigen onderling gestructureerde elektronische facturen gebruiken die voldoen aan de Europese Peppol-norm en aangeleverd worden volgens de Peppol-afspraken. Een pdf-factuur volstaat niet meer.
Meer
2 april 2024
Gespreide taxatie van meerwaarden
Het fiscale stelsel van de gespreide taxatie van meerwaarden maakt het mogelijk om de verschuldigde belasting op een meerwaarde die u realiseert, te spreiden in de tijd. Het stelsel legt wel een belangrijke voorwaarde op.
Meer
22 december 2023
De Blay + Partners en Schets bundelen krachten
Met veel trots kondigen wij aan dat we vanaf vandaag onze krachten bundelen met accountantskantoor Schets. We werken al langer nauw samen en hebben een gedeelde geschiedenis.
Meer
6 maart 2023
Nieuwe factuurvermelding bij werken in onroerende staat
Als u als aannemer werken in onroerende staat verricht voor een btw-plichtige klant (die periodieke btw-aangifte indient), dan wordt de verplichting om de btw te voldoen op uw facturen verlegd naar deze klant.
Meer
6 maart 2023
Overzicht autofiscaliteit vanaf 2023
Tegen 2026 zal het belastingregime voor bedrijfswagens radicaal wijzigen, zij het in verschillende stappen. Hoe zit het met de fiscale aftrekbaarheid van uw huidige bedrijfswagen of vloot?
Meer
6 maart 2023
Verhoogde kostenaftrek laadstations elektrische wagens
Om de overschakeling van bedrijfswagens op fossiele brandstof naar elektrische bedrijfswagens te stimuleren, heeft de regering enkele tijdelijke belastingvoordelen geïntroduceerd. In deze bijdrage gaan we in op de verhoogde k
Meer
6 maart 2023
Indexering huur woningen: afhankelijk van EPC-certificaat en gewest
Huur is een gewestbevoegdheid, maar de drie gewesten namen in het kader van de hoogoplopende energie- en verwarmingskosten eenzelfde maatregel ter bescherming van de huurder: een bevriezing van de indexering.
Meer
6 maart 2023
Verzekeringen voor ondernemers: hoe optimaal beschermen?
Ondernemen is risico’s nemen. Tegelijk kunnen allerlei onverwachte gebeurtenissen opduiken terwijl u en uw medewerkers aan de slag zijn.
Meer
22 juli 2022
Fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit
Op 3 december 2021 verscheen de ‘wet houdende fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit’ in het Belgisch Staatsblad.
Meer
22 juli 2022
Herstellingswerken aan privéwoningen: geen btw-attest meer
Wie als particulier een oudere woning verbouwt, kan onder voorwaarden genieten van een lager btw-tarief.
Meer
22 juli 2022
Betalingstermijn van 30 of 60 dagen?
De wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties werd in de loop van 2021 gewijzigd. De nieuwe regels traden in werking op 1 februari 2022.
Meer
22 juli 2022
Belastingvermindering voor relance-uren
In het kader van het sociaal akkoord van 2021 werd overeengekomen om het aantal vrijwillige overuren dat zonder overwerktoeslag gepresteerd mocht worden, in alle sectoren op te trekken van 100 tot 220 uur.
Meer
28 februari 2022
Geen BTW-attest 6% meer nodig bij renovatiewerken van privéwoningen
Renovatie- en herstellingswerken aan “oudere” privéwoningen kunnen onder bepaalde voorwaarden onderworpen worden aan een verlaagd btw-tarief van 6 %.
Meer
28 februari 2022
Interestvoet bij betalingsachterstand handelstransacties
De interestvoet die van toepassing is bij een betalingsachterstand in handelstransacties wordt om de 6 maanden bepaald. Het percentage ligt al vier jaar op 8%.
Meer
28 februari 2022
De hervorming van de Vlaamse registratierechten
In haar septemberverklaring kondigde de Vlaamse regering een fikse verlaging van de registratierechten aan, tenminste voor de aankoop van de eerste woning.
Meer
28 februari 2022
Komt er nu toch een einde aan het bankgeheim?
Het Centraal aanspreekpunt voor rekeningen en financiële contracten (CAP) is een financiële databank bij de Nationale Bank van België. Ze werd in 2011 opgericht en bevat een overzicht van binnen- en buitenlandse rekeningen en
Meer
23 november 2021
De consumptiecheque wordt een coronapremie
Midden 2020 pakte de regering uit met de consumptiecheque. De werkgever mocht zijn personeel een bonus geven, vrij van belastingen en sociale zekerheid, tot maximum 300 euro. Een jaar later komt er een heruitgave van deze bon
Meer
23 november 2021
Interestvoet bij betalingsachterstand handelstransacties
De interestvoet die van toepassing is bij een betalingsachterstand in handelstransacties wordt om de 6 maanden bepaald. Het percentage ligt al vier jaar op 8%. Enkel in het tweede semester van 2019 ging dat percentage even na
Meer
23 november 2021
Liquidatiereserve: wat is 5 jaar?
Als een vennootschap dividenden uitkeert, dan is daar 30% roerende voorheffing (RV) op verschuldigd. Kmo’s kunnen die voorheffing vermijden door de winsten te reserveren (liquidatiereserve). Er is dan onmiddellijk een heffing
Meer
23 november 2021
De grens oversteken met cash
In het kader van de bestrijding van witwas-activiteiten kent de EU al sinds 2014 regels die u verplichten aangifte te doen van de ‘liquide middelen’ die u bij u draagt op het ogenblik dat u de grens oversteekt. Aangifte is ve
Meer
22 juli 2021
Nieuw belastingregime voor buitenlandse woningen
Na twee Europese veroordelingen heeft België het belastingstelsel voor buitenlandse onroerende goederen aangepast. U krijgt tot eind 2021 om via een bijzondere aangifte de waarde van het inkomen van die buitenlandse onroerend
Meer
22 juli 2021
Bewijsstukken uploaden in UBO-register: tijd tot 31 augustus
In 2017 werd in België, net als in alle andere Europese lidstaten, het UBO-register (Ultimate Beneficial Owner) ingevoerd. Daardoor moet u sinds 30 september 2019 bepaalde informatie over die uiteindelijke begunstigde publiek
Meer
22 juli 2021
Investeringsaftrek voor aanslagjaar 2022: op welk percentage heeft u recht?
Eind 2020 verhoogde de wetgever het standaardtarief van de investeringsaftrek van 8% naar 25% voor de vaste activa die worden verkregen of tot stand gebracht tussen 12 maart 2020 en 31 december 2022. Daardoor ligt het standaa
Meer
22 juli 2021
Alternatieven voor de kaasroute bij schenkingen
Sinds 15 december 2020 moeten schenkingen die via een buitenlandse notaris verlopen, in België geregistreerd worden. Daardoor zijn in België schenkingsrechten verschuldigd. Hoewel de Nederlandse notaris vaak goedkoper is dan
Meer
4 april 2021
Verplichte registratie telewerk
Momenteel is telethuiswerk verplicht bij alle ondernemingen, tenzij dit onmogelijk is door de aard van de activiteiten van de onderneming.
Meer
4 april 2021
Schenking via Nederland minder aantrekkelijk
Op 11 december 2020 voerde een wet een nieuwe registratieplicht in, nl. voor het schenken van roerende goederen via een buitenlandse notaris.
Meer
4 april 2021
Bedrijfswagens: voordeel van alle aard in 2021
Als een werkgever een bedrijfswagen ter beschikking stelt van een werknemer of bedrijfsleider, dan wordt die werknemer/bedrijfsleider op het voordeel belast.
Meer
4 april 2021
Corona handelshuurleningen
Zowel in Vlaanderen als in Brussel kiest de gewestregering voor de zogenaamde handelshuurlening om huurders van commerciële panden te ondersteunen.
Meer
4 april 2021
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken.
Meer
28 januari 2021
Info in UBO-register: kwaliteit moet omhoog
Het UBO-register (Ultimate Beneficial Owner) werd in 2017 in de Belgische wetgeving ingevoerd.
Meer
28 januari 2021
BTW op afbraak en wederopbouw: tijdelijk naar 6%
Tot nog toe gold als regel dat het verlaagde BTW-tarief van 6% voor verbouwing enkel maar mogelijk is als de woning NIET volledig wordt afgebroken.
Meer
28 januari 2021
De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal?
Enkele jaren geleden besliste de wetgever om het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer aan te moedigen.
Meer
29 november 2020
De tax shelter voor startende vennootschappen
In 2015 voerde de wetgever een nieuwe belastingvermindering in: de tax shelter voor startende vennootschappen.
Meer
29 november 2020
Verzekeringsgiften: een nieuw hoofdstukje aan de saga
Als u een verzekering afsluit op uw hoofd (u bent verzekeringnemer én verzekerde), ten voordele van bijvoorbeeld de langstlevende echtgenoot of uw kinderen, dan betalen die “begunstigden” erfbelasting op die uitkering.
Meer
29 november 2020
Investeringsaftrek 2021: op welk percentage heeft u recht?
Het standaardtarief van de investeringsaftrek bedroeg voor kmo's 20% in 2018 en 2019.
Meer
29 november 2020
Wat is het belastingstelsel van het crisis-overbruggingsrecht?
Neemt de overheid met de ene hand terug wat ze met de andere gegeven heeft?
Meer
27 mei 2020
Vrijstelling waardeverminderingen op handelsvorderingen als gevolg van coronacrisis
De fiscale administratie publiceerde in maart een nieuwe Circulaire (Ci. 2020/C/45) waarin ze bevestigt dat de economische crisis door het Covid-19-virus kan worden beschouwd als een bijzondere omstandigheid ...
Meer
27 mei 2020
Bedrijfswagens in de vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2021
De hervorming vennootschapsbelasting van 2017 is nu op volle snelheid. Dit houdt in dat ook de budgettaire compensatie van de meer sympathieke maatregelen zoals de verlaging van de vennootschapsbelasting ...
Meer
27 mei 2020
Coronapremies voor Vlaamse ondernemers
Vlaamse ondernemingen en zelfstandigen die alle dagen of in het weekend verplicht moeten sluiten als gevolg van de coronavirusmaatregelen die de Nationale Veiligheidsraad trof, kunnen bij de Vlaamse Regering ...
Meer
27 mei 2020
Belastingvrije loonbonussen: grensbedragen
Eind 2007 werd een wettelijk kader gecreëerd dat werkgever toelaat om, vrij van belastingen en RSZ-bijdragen, zogenaamde niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen toe te kennen.
Meer
26 mei 2020
Dividenden: enkel als het kan
Eén van de belangrijke hervormingen uit het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) is de zogenaamde dubbele uitkeringstest.
Meer
27 december 2019
Valse hybrides: waarmee moet u vergelijken?
Met de hervorming van de vennootschapsbelasting werd ook de fiscaliteit van de bedrijfswagen nog maar eens gewijzigd.
Meer
Ontvang financiële tips en advies in uw mailbox